backgrundsbild

Hur ser en padelbana ut?

Padel dubbelbana: 10 meter bred och 20 meter lång. Detta är den interna spelytan. Banan ska vara innesluten av väggar.
Nätet: Nätet ska dela upp banan i två delar, vara 88 cm högt i mitten och 92 cm på sidorna.
Bakvägg: Bakväggen ska vara 3 meter hög och 2 meter bred
Baslinje/servelinjen: Servelinjen är placerad 3 meter ifrån bakväggen.

Padelbanor följer i princip samma layout som en vanlig tennisbana, bara att den är mindre. Planen är uppdelad i 10m x 10m rutor. För att bygga en padelbana behövs en yta på minst 21 x 11 meter. Med andra ord behöver du 0,5 meter extra på kort och långsida för att ha utrymme, men det är rekommenderat att ha mer än så.

Parallellt med baksidan av banan på båda sidor och på ett avstånd av 3 meter från baksidan finns servelinjerna. Eftersom alla linjer på en padelplan ska ha en bredd på 5 cm lämnar detta ett avstånd på 6,95 m från framsidan av servelinjerna till nätet.

Dessa områden som ligger mellan nätet och servelinjerna delas i två delar av en vinkelrät linje som kallas den centrala servelinjen, som delar upp detta område i två lika stora zoner.

På en täckt bana med tak bör taket vara minst 6 meter över hela spelytan. Eftersom att höga bollar är vanliga i form av lobben är takhöjden väldigt viktig.

Nätet

Nätet går tvärs över banan i mitten och är därför 10 meter långt. Nätet hängs upp av en metallkabel med en maximal diameter på 0,01 meter. I vardera ände bör stolparna som stöder nätet inte vara högre än 1,05 meter medan själva nätets topp ska vara 92 cm högt (på kanterna). I mitten är nätet 88cm. Måtten får ha en maximal tolerans på 0.005 meter.

Det fasta bandet som anger toppen av nätet får inte vara smalare än 5 cm eller bredare än 6,3 cm. Bandet måste vara vitt så att det syns tydligt mot färgytan på banan.

Omslutande väggar

Padelbanor är helt omslutna, med järnnät och antingen glas eller betongväggar.

Bakväggarna ska vara 10 m breda (invändigt mått) och 3 m höga. Dessutom ska det finnas ett 1m högt trådnät ovanför den massiva väggen som gör den totala höjden på banans bakre sidor 4m.

Sidoväggarna består också av både en solid vägg och trådnät.

Relaterade inlägg

Padel bjuv, utanför helsingborg

Padel Test

Här kan du läsa om tips

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Padel Test

Intressanta inlägg
Sponsor

REKICK BYGG

Rekick tillhandahåller alla typer av arbeten som hantverkare